"Education - Social Exclusion - Prostitution -Migration"

 

Φορέας Πολιτικής: Γ.Γ.Ι. / ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.

Οικονομοτεχνικός Συντονισμός: Κ.Ε.Θ.Ι.

Διακρατικοί Εταίροι:

Εταιρείες-Μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF):

  • 1. στην Αλβανία,
  • 2. στη Γεωργία
  • 3. στη Μολδαβία και
  • 4. στην Ουκρανία.

Εθνικός Εταίρος:

Ελληνικός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού Μ.Κ.Ο.

Προϋπολογισμός έργου: 150.000 €

Χρηματοδοτικό πλαίσιο: Υπουργείο Εξωτερικών 100%

 

Στόχος του Προγράμματος:

Σκοπός του Προγράμματος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανεργίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της καταναγκαστικής πορνείας - trafficking - που συνδέεται με τη μετανάστευση. Ειδικότερα με το Πρόγραμμα επιδιώκονται τα εξής:

α) η υποστήριξη ευαίσθητων ομάδων γυναικών, πιθανών θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής πορνείας και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωσή τους σε θέματα:

1) ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας των φύλων και στερεοτύπων,
2) μετανάστευσης που είναι πιθανό να σχετίζεται με τη σεξουαλική εκμετάλλευση και το trafficking,

3) σεξουαλικής υγείας και δικαιωμάτων και

4) επαγγελματικού προσανατολισμού και γυναικείας απασχόλησης για την επίτευξη της στρατηγικής μείωσης της φτώχειας (alignment poverty reduction strategy).

β) η εκπαίδευση και υποστήριξη του προσωπικού των Εταιρειών Οικογενειακού Προγραμματισμού (ή αντίστοιχων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με συναφή ζητήματα) για την καλύτερη υποστήριξη και ενημέρωση τοπικών φορέων κυβερνητικών και μη για την ενημέρωση των γυναικών της ομάδας - στόχου στους ακόλουθους τομείς:

1) ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέματα για την ισότητα των φύλων και τα στερεότυπα καθώς και για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

2) ενημέρωση για το πρόβλημα της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της βίας και της (καταναγκαστικής) πορνείας που συνδέεται με τη μετανάστευση (trafficking).

3) συμβουλευτική για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων (πληροφόρηση σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κ.τ.λ.).

4) προγράμματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για γυναίκες της ομάδας - στόχου.

5) επαγγελματικός προσανατολισμός: προοπτικές και κίνητρα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

γ) η προώθηση πολιτικών απασχόλησης και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (π.χ. ενημέρωση σχετικά με τους γυναικείους συνεταιρισμούς).

δ) η ενεργοποίηση περιφερειακών επιτροπών ισότητας, αρμόδιων φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στις χώρες υλοποίησης του Προγράμματος.

ε) η στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις προξενικές αρχές των επωφελούμενων χωρών και η εν γένει δικτύωση μεταξύ κυβερνητικών και μη κυβερνητικών δομών που ασχολούνται με την αρωγή και την προστασία των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, trafficking, κ.ά.

και στ) η προώθηση του εθελοντισμού κ.τ.λ.

Δράσεις του Προγράμματος

  • 1. Πιλοτικό πρόγραμμα - Workshop «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» με θέμα «Εκπαίδευση-Κοινωνικός Αποκλεισμός-Πορνεία-Μετανάστευση» για το προσωπικό των Εταιρειών Οικογενειακού Προγραμματισμού των χωρών υλοποίησης του Προγράμματος με θέματα συναφή προς τους στόχους του Προγράμματος (διεξήχθη στην Αθήνα, 14-17 Ιουλίου 2005).
  • 2. Εκπαιδευτικά σεμινάρια στις τέσσερις χώρες υλοποίησης του Προγράμματος (προς το παρόν έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια στα Τίρανα της Αλβανίας, 25 Οκτωβρίου 2005 και στην Τιφλίδα της Γεωργίας, 17 Δεκεμβρίου 2005), η συνάντηση στη Μολδαβία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κινσινάου, στις 15 Μαρτίου 2006. Υπολείπεται η διακρατική επίσκεψη - εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ουκρανία όπου και σχεδιάζεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας η διεύρυνση συνεργασίας με το ΔΟΜ και την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η εν γένει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γυναικών και των συμμετεχόντων φορέων στα Σεμινάρια γίνεται, εκτός των άλλων, και μέσω της διανομής ενημερωτικού υλικού:

1) Αφίσα του Προγράμματος στην ελληνική και στις γλώσσες των επωφελούμενων χωρών.

2) Φυλλάδιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις γλώσσες των χωρών σχετικά με θέματα μετανάστευσης, απασχόλησης, καταναγκαστικής πορνείας, κακοποίησης και trafficking.

3) Ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων από τη μη κυβερνητική οργάνωση Ελληνικός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού.

4) Ενημερωτικά φυλλάδια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Κ.Ε.Θ.Ι. στην αγγλική.

5) Ενημέρωση και πρόσκληση φορέων και πιθανή δικτύωση με τους τοπικούς φορείς και NGO στις χώρες υλοποίησης του προγράμματος.

Αναμενόμενα αποτελέσματα :

  • Συνεργασία με Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (ΜΚΟ), Δίκτυα που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Προγράμματος
  • Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και η ενίσχυση με έντυπο ενημερωτικό υλικό - φυλλάδια και αφίσες, λειτουργούν στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής, σαν μορφές πρόληψης και σαν μορφές ενδυνάμωσης των γυναικών στην προσπάθεια ένταξης και επανένταξής τους στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό.
  • Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών συντελεί στην ενίσχυση και επένδυση του ανθρώπινου δυναμικού στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης .
  • Η διακριτικότητα παίζει σημαντικό ρόλο με την ενεργή συμμετοχή των ΜΚΟ και κρατικών εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στις ανωτέρω χώρες με θετικά αποτελέσματα.
  • Το πολλαπλασιαστικό όφελος του προγράμματος εστιάζεται στη μεταφορά τεχνογνωσίας, ενημέρωσης, δικτύωσης και συλλογής στοιχείων για περαιτέρω έρευνα.