ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣTΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ (GENDER MAINSTREAMING)

 

Οι εξειδικευμένες πολιτικές ισότητας των φύλων που αναπτύσσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων γίνονται περισσότερο αποτελεσματικές όταν ο στόχος της ισότητας ενταχθεί παράλληλα και σε όλες τις δημόσιες πολιτικές που συγκροτούν το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την «ένταξη της ισότητας σε όλες τις πολιτικές» (gender mainstreaming) αφορά σε τρόπους με τους οποίους όλες οι δημόσιες πολιτικές μπορούν να συμπεριλάβουν το στόχο της ισότητας στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.

Η στρατηγική του gender mainstreaming άρχισε να υλοποιείται στην Ελλάδα από το 2000 με το σχεδιασμό του Γ’ ΚΠΣ (2000-2006), χωρίς όμως τα αποτελέσματα να φθάσουν στο επίπεδο των αρχικών προγραμματισμών. Κατά την Δ’ Προγραμματική Περίοδο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων (2007-2013) η «ανάδειξη του οικονομικού, κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα των θεμάτων ισότητας των φύλων» αποτελεί έναν από τους γενικούς στόχους του ΕΣΠΑ και η ένταξη της ισότητας των φύλων αναφέρεται ως παράγοντας βελτίωσης της ποιότητας των δημόσιων πολιτικών. Η ΓΓΙΦ έχει την αρμοδιότητα της ανάπτυξης, του συντονισμού και της παρακολούθησης των πολιτικών ισότητας των φύλων στο ΕΣΠΑ. Εργαλείο του Έργου αυτού αποτελεί ο Οδηγός για την ένταξη της ισότητας στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα διευκολυνθεί ο σχεδιασμός έργων που προωθούν την ισότητα των φύλων (ΕΡΓΟ 20).

Όσον αφορά στο σύνολο των εθνικών δημόσιων πολιτικών η ΓΓΙΦ, διασφάλισε την απαιτούμενη συνεργασία των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων με την οποία θα προωθηθεί στην πράξη ο στρατηγικός στόχος της ένταξης της ισότητας στις κεντρικές και περιφερειακές πολιτικές της χώρας, ώστε να μειωθεί το χάσμα του φύλου στην ομάδα στόχο στην οποία οι πολιτικές απευθύνονται. Για το σκοπό αυτό, η ΓΓΙΦ σχεδίασε και θα υποστηρίξει την εκπόνηση και πιλοτική εφαρμογή Σχεδίων Δράσης για την ένταξη της ισότητας στις πολιτικές των Υπουργείων και των Περιφερειών (ΕΡΓΟ 2).

Για τη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα των Σχεδίων Δράσης, καθώς επίσης και τον εμπλουτισμό της δημόσιας ζωής με τις αρχές της ισότητας των φύλων, καθοριστικό ρόλο αναλαμβάνουν οι δημόσιοι λειτουργοί και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Για το λόγο αυτό, η ΓΓΙΦ σχεδίασε Έργα επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και τη Σχολή Διπλωματών (ΕΡΓΟ 7). Τα Έργα απευθύνονται σε:

  • Στελέχη της δημόσιας διοίκησης που υποδέχονται θύματα κακοποίησης (αστυνομικοί, νοσηλευτικό προσωπικό εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων κ.λπ.) για να αντιμετωπίζουν ορθότερα και με ευαισθησία τις γυναίκες θύματα βίας.
  • Σωφρονιστικούς υπαλλήλους των γυναικείων φυλακών.
  • Στελέχη των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις μετανάστριες και τα θέματα οικογενειακής επανένωσης.
  • Στελέχη των νέων υπηρεσιακών μονάδων που ιδρύονται με τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας στους δήμους και αναφέρονται στην κοινωνική πολιτική και την ισότητα των φύλων.
  • Κοινωνικούς Επιθεωρητές, άνδρες και γυναίκες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ώστε να προωθούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στον τομέα της εργασίας και να ενισχύουν τον έλεγχο της εφαρμογής της σχετικής εργατικής νομοθεσίας.
  • Διπλωμάτες σε θέματα σχετικά με τη δράση των Διεθνών Οργανισμών στον τομέα της ισότητας, καθώς επίσης και την πολιτική της ΕΕ.

Οι παραπάνω ενέργειες της ΓΓΙΦ για την εφαρμογή του gender mainstreaming στις δημόσιες πολιτικές συμπληρώνονται με σειρά μέτρων για τα οποία δεσμεύθηκε ήδη να εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία των επιμέρους τομέων άσκησης πολιτικής. Τα μέτρα θα αποτελέσουν το πρόπλασμα των Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Τουρισμού. Ενδεικτικά τα μέτρα ανά Υπουργείο είναι ως εξής:


Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης το Υπουργείο θα εντάξει το στόχο της ισότητας των φύλων τόσο στο στρατηγικό σχεδιασμό όλων των Υπουργείων (αρμόδια Διεύθυνση) όσο και στην πολιτική προσωπικού (Διεύθυνση Διοικητικού) μέσω του προτύπου νέου Οργανισμού που επεξεργάζεται. Θα συνεχιστεί η εφαρμογή της σχετικής διάταξης για την ποσόστωση που αφορά: α) στη σύνθεση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, και β) στη Διοίκηση των Οργανισμών που εποπτεύει το Δημόσιο. Επίσης, η σχετική διάταξη θα βελτιωθεί μέσω της παρακολούθησής της από το Μητρώο των Δημόσιων Οργανισμών, στο οποίο θα αποτυπώνεται το φύλο των μελών του ΔΣ. Παράλληλα, προγραμματίζεται η αναμόρφωση της γλωσσικής διατύπωσης του Κώδικα Δημοσίων Εγγράφων, προκειμένου να απεικονίζει και τα δύο φύλα. Τέλος, θα εμπλουτιστεί η πληροφόρηση που παρέχεται στους πολίτες μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με θέματα που αφορούν στα προγράμματα και άπτονται των γυναικών και της ισότητας των φύλων. 

Με τη μεταρρύθμιση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης (Πρόγραμμα «Καλλικράτης») συνενώθηκαν στους νέους Δήμους (Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού) όλες οι αρμοδιότητες στους τομείς της φροντίδας, των κοινωνικών υπηρεσιών και της πρόνοιας. Το πλαίσιο αυτό ενισχύει τη λειτουργία των ΝΠΔΔ που δραστηριοποιούνται στους τομείς στήριξης των ευπαθών ομάδων και, κατά συνέπεια, επιδρά θετικά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και ιδιαίτερα προς τις γυναίκες που αποτελούν την πλειονότητα των αποδεκτών των υπηρεσιών αυτών. Στις Περιφέρειες (Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού) δημιουργήθηκαν εκ νέου Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ), με στόχο την ένταξη της ισότητας των φύλων στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας και την υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων για τις γυναίκες. Στις ΠΕΠΙΣ συμμετέχει εκπρόσωπος της ΓΓΙΦ, η οποία θα στηρίξει τη λειτουργία τους με πόρους του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, οι πολιτικές ισότητας των φύλων αποτελούν πλέον ρητή αρμοδιότητα των νέων Δήμων με τη δημιουργία υπηρεσιακών μονάδων με αντικείμενο την Κοινωνική Πολιτική και την Πολιτική Ισότητας των Φύλων.

Οι νέοι μηχανισμοί εποπτείας που δημιουργήθηκαν για τον έλεγχο της νομιμότητας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του δημότη και της δημότισσας συμπεριλαμβάνουν στις αρμοδιότητές τους την εφαρμογή και παρακολούθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την ισότητα των φύλων. Αναφορικά με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η ισχύουσα ποσόστωση ενός τρίτου (1/3) για κάθε φύλο στα ψηφοδέλτια παρέμεινε, ενώ παράλληλα ενσωματώθηκε στην εκλογική νομοθεσία σύστημα παρακολούθησης των υποψηφιοτήτων και των εκλογικών αποτελεσμάτων κατά φύλο.

Στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής η αρμόδια Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής εισήγαγε τη διάσταση φύλου στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 3838/2010 με τίτλο: «Σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις», μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας σε τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών (άρθρο 1Α παρ.4). Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση χορήγησης ιθαγένειας του τέκνου μπορεί να υποβληθεί από τον τυχόν εναπομείναντα γονέα ή αυτόν στον οποίο έχει ανατεθεί η γονική μέριμνα του ανήλικου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ευνοϊκή προς τις γυναίκες, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αρχηγοί των μονογονεϊκών οικογενειών είναι γυναίκες. Σε συνεργασία με την ΓΓΙΦ θα αντιμετωπιστεί θεσμικά η παρουσία των μεταναστριών εσωτερικών οικιακών βοηθών, η πλειονότητα των οποίων προσφέρει αδήλωτη εργασία και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο άμεσης απέλασης. Τέλος, πέραν της επικείμενης συνεργασίας σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως οι παραπάνω, θα υπάρξει συνεργασία με την ΓΓΙΦ στο σχεδιασμό προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, με στόχο την ένταξη της διάστασης του φύλου (π.χ. την προκήρυξη της μελέτης για τη γυναικεία μετανάστευση).

To Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) εντάσσει την ισότητα των φύλων σε όλο το εύρος των δράσεών του για «την ενδυνάμωση και προσαρμογή των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης στις διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές». Πιο συγκεκριμένα, θα περιλάβει ενότητες για την ισότητα των φύλων στο Πρόγραμμα Σπουδών των στελεχών της δημόσιας διοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και θα αναπτύξει ειδικά Επιμορφωτικά Προγράμματα (ΙΝΕΠ) για τις δημόσιες πολιτικές ισότητας των φύλων για στελέχη που έχουν προαχθεί σε θέσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων.

 

Υπουργείο Οικονομικών

Την οικονομική αυτοτέλεια των γυναικών προώθησε η διάταξη του πρόσφατου Φορολογικού Νόμου (Ν. 3842/2010) με την οποία από το 2011 θεσμοθετείται η χωριστή βεβαίωση και η επιστροφή φόρου που αναλογεί στα ατομικά εισοδήματα των συζύγων και κατά συνέπεια, η φορολογική ενημερότητα χορηγείται για κάθε σύζυγο αυτοτελώς. Επίσης, τροποποιήθηκε το ασφαλιστικό σύστημα στο δημόσιο τομέα με το Ν. 3865/2010 (ΦΕΚ 120Α/21-7-2010), στον οποίο περιλαμβάνεται η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά έως και την 31η Δεκεμβρίου 2013. Τέλος, κατά την αναμόρφωση του νόμου για το δημόσιο λογιστικό η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής θα μεριμνήσει ώστε να προωθηθούν θέματα ισότητας των φύλων στα δημόσια οικονομικά (gender budgeting).

 

Υπουργείο Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει και προωθεί την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της ελληνικής πολιτείας για την ένταξη της ισότητας των φύλων, μέσα από τις εξής δράσεις: α) την ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Υπουργείου σε θέσεις ευθύνης στην Κεντρική και Εξωτερική Υπηρεσία και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, β) την προώθηση γυναικών για υποψηφιότητες σε θέσεις διεθνών υπαλλήλων σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, γ) την ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα προγράμματα κατάρτισης, δ) την, στο πλαίσιο της διμερούς αναπτυξιακής συνεργασίας, ανάπτυξη δράσεων στους τομείς της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης της θέσης των γυναικών σε αναπτυσσόμενες χώρες και τη συμπερίληψη της ισότητας των φύλων ως γνώμονα και οριζόντιας παραμέτρου που διαπνέει όλο το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, και ε) την καταπολέμηση του σύγχρονου δουλεμπορίου γυναικών μέσα από δράσεις για την προστασία των θυμάτων, την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του φαινομένου και την αποτελεσματική καταστολή των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, όπου το Υπουργείο είναι Εθνικός Συντονιστής. Τα αναπτυξιακά προγράμματα Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Hellenic AID συνεχίζονται στις χώρες προέλευσης των θυμάτων με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη μετά τον εθελοντικό επαναπατρισμό τους. Οι δράσεις που υποστηρίζονται, ενισχύουν τα υφιστάμενα κέντρα υποδοχής, τα προγράμματα κοινωνικής επανένταξης, την ιατρική περίθαλψη και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και επαγγελματικής επιμόρφωσης.

 

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνέχεια του Ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ 1325/31.10.2000 με θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη & Ασφάλεια», των Ψηφισμάτων 1820/2008 & 1888/2009, καθώς και των Συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαμορφώσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 και την εξασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, πριν από ένοπλες συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων και μετά από τις ένοπλες συγκρούσεις, στις αναπτυξιακές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες σε εθνικό, κυβερνητικό και μη κυβερνητικό επίπεδο (εθνικό αμυντικό σύστημα, ένοπλες δυνάμεις), καθώς επίσης και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο (ΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ). Τα Εθνικά Σχέδια Δράσης αποτελούν και δέσμευση της ΕΕ επί της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ (Β’ εξάμηνο 2009). Για το σκοπό αυτό, θα συγκροτηθεί Διυπουργική Επιτροπή, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Με το ΠΔ 54/2010 τροποποιήθηκαν τα σωματομετρικά στοιχεία και ο Δείκτης Μάζας Σώματος κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις των ΑΣΕΙ/ΑΣΣΥ. Έτσι, μειώθηκε το ελάχιστο επιτρεπόμενο ανάστημα των γυναικών από 1,65μ. στο 1,60μ. και τα όρια του Δείκτη Μάζας Σώματος τροποποιήθηκαν για τους μεν άνδρες από «20-25» σε «19-27», για τις δε γυναίκες από «18-22» σε «18-25». Χορηγείται 5μηνη άδεια κυήσεως/τοκετού μετά τον 4ο μήνα κύησης στο θήλυ στρατιωτικό προσωπικό και 9μηνη άδεια ανατροφής στο θήλυ και άρρεν στρατιωτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Η άδεια ανατροφής χορηγείται στο άρρεν στρατιωτικό προσωπικό στις περιπτώσεις που η σύζυγος είναι στρατιωτικός ή εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ή είναι δημόσιος υπάλληλος, κάνοντας σχετική δήλωση για το ποιος γονέας θα κάνει χρήση της άδειας ανατροφής, εξ ολοκλήρου ή αθροιστικά, αλλά πάντα διαδοχικά και μετά το πέρας της άδειας κυήσεως/τοκετού.

 

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εντάσσει τη διάσταση του φύλου στην πολιτική του, διευκολύνοντας –μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων– την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από γυναίκες (ηλικίας 19-65 ετών) σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος: «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γυναικών». Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ). Επίσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος: «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων» διευκολύνονται νέες ηλικιακά επιχειρηματίες (ηλικίας 19-40 ετών) στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Στα Προγράμματα αυτά εντάσσεται το σύνολο σχεδόν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του τομέα της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ανακύκλωσης-περιορισμού της ρύπανσης. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση του φύλου στην πολιτική της ισότητας, προωθούνται δράσεις για την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

Οι εσωτερικές δομές των πιο σημαντικών θεσμικών οργάνων που υπηρετούν συμβουλευτικά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας εμπλουτίζονται με περισσότερες γυναίκες, οι οποίες κομίζουν συχνά μια διαφορετική οπτική για τα πράγματα, πολύ χρήσιμη για την ανανέωση της σκέψης και των πρακτικών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Συναφώς, στο σχεδιασμό του Υπουργείου προβλέπεται η στελέχωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που υποστηρίζει σημαντικά το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, με περισσότερες γυναίκες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο.

 

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα εντάξει τη διάσταση του φύλου στα βασικά προγράμματα που αναπτύσσει σε τρεις τομείς: α) την εξοικονόμηση της ενέργειας, β) την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία από τη ρύπανση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις περιβαλλοντολογικής κρίσης, και γ) τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Πιο συγκεκριμένα, ζητήματα όπως η καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι προσανατολισμένη και στις γυναίκες, οι οποίες λόγω κοινωνικοποίησης παίζουν σημαντικότερο ρόλο, τόσο στη διαχείριση του σπιτιού, όσο και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών στα περιβαλλοντολογικά πρότυπα. Οι ολοκληρωμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της χρόνιας ρύπανσης, που έχει πλήξει το έδαφος και κυρίως τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά, με άμεση επίδραση στη δημόσια υγεία σε συγκεκριμένες περιοχές «υψηλού» κινδύνου θα συμπεριλάβουν τις επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, καθώς και στους τρόπους πρόληψης και προφύλαξης. Τέλος, τα προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και ειδικότερα των συνθηκών μετακίνησης των πολιτών στην πόλη, θα λάβουν υπόψη ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες κατά τη μετακίνησή τους μέσα σε αυτήν.

Παράλληλα, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα περιβάλλοντος, μέσω των εξειδικευμένων τηλεοπτικών εκπομπών που προωθούν την περιβαλλοντική αγωγή, θα δοθεί έμφαση στο ρόλο των γυναικών στον τομέα αυτό. Τέλος, η συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις θα συμβάλει στην ενεργοποίηση των τοπικών κινήσεων πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης. Το Υπουργείο θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας για την περαιτέρω επεξεργασία του στόχου της ένταξης της ισότητας του φύλου στο περιβάλλον και στην πράσινη ανάπτυξη με τη συμμετοχή της ΓΓΙΦ.

 

Υπουργείο Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προωθεί την ισότητα των φύλων στις βασικές πολιτικές του προτεραιότητες, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση των φύλων στη μόρφωση, επιδιώκοντας την εξάλειψη του αναλφαβητισμού στο γυναικείο πληθυσμό, και διευκολύνοντας την πρόσβαση των γυναικών στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στη διά βίου μάθηση, καθώς επίσης και στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Ειδικότερα, η ισότητα των φύλων αποτελεί βασική αρχή, η οποία διέπει τη λειτουργία του Νέου Σχολείου που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και αποτελεί κομβικό στοιχείο στα νέα -υπό διαμόρφωση- εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου. Το σχολείο αυτό θα έχει διευρυμένο ωράριο λειτουργίας (ολοήμερο), γεγονός που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των παιδιών. Ιδιαίτερα στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στόχος είναι η αξιοποίηση, εντός του σχολείου και ευρύτερα, του υλικού που παράχθηκε κατά το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα Επαγγελματικά Λύκεια γίνονται αρωγός της προσπάθειας αλλαγής των στερεοτύπων που κατηγοριοποιούν τα επαγγέλματα σε «ανδρικά» και «γυναικεία».

Στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης εντάσσεται η οπτική του φύλου δεδομένου ότι η ισότητα των φύλων αφορά σε όλους/ες τους/τις ενήλικες και σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης. Στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικών Θεμάτων, δίκτυο γυναικείων και κοινωνικών επιχειρήσεων και δομή γυναικείας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπου παρέχονται σε γυναίκες πληροφορίες για προγράμματα διά βίου μάθησης, καθώς και για γυναικεία επιχειρηματικότητα.  

Στο πλαίσιο της προώθησης της διά βίου μάθησης, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που διαθέτουν, βοηθούν και στηρίζουν τις γυναίκες σε θέματα οικογένειας, καθώς και επαγγελματικής και κοινωνικής ανέλιξης. Επίσης, ο θεσμός των Σχολών Γονέων, πέραν των άλλων θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια, προωθεί ως ξεχωριστή θεματική ενότητα την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη των στερεοτύπων και διακρίσεων μέσα στην οικογένεια. 

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενθαρρύνεται η συνέχιση της λειτουργίας προγραμμάτων σπουδών φύλου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ και ΤΕΙ με ένταξη της διάστασης του φύλου ως οριζόντιας πολιτικής και θεμελιώδους αξίας. Ενθαρρύνεται η ένταξη εξειδικευμένης προσέγγισης των φοιτητριών στον τομέα της συμβουλευτικής για τη σταδιοδρομία, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρουν τα Γραφεία Διασύνδεσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με στόχο τη μείωση του επαγγελματικού διαχωρισμού και την ενθάρρυνση των φοιτητριών να ακολουθήσουν επαγγέλματα σε τομείς που υποεκπροσωπούνται. Σχεδιάζεται η ανάπτυξη θετικών δράσεων υπέρ των φοιτητριών και σπουδαστριών στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, σε τομείς που υποεκπροσωπούνται.

Ο τομέας της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους τομείς για την πλήρη ενσωμάτωση και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε ένα πλαίσιο ισότητας και ίσων ευκαιριών. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας προτίθεται να υποστηρίξει ενέργειες για την προώθηση της ισότητας των φύλων και ιδιαίτερα για τη στήριξη των γυναικών ερευνητριών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της έρευνας σε θέματα ισότητας με ενίσχυση των αντίστοιχων ερευνητικών περιοχών. Σε μελλοντικές δράσεις -όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο- θα ενταχθούν στους θεματικούς τομείς προτεραιότητας, οι τομείς έρευνας σε περιοχές φύλου και ισότητας (Gender Studies). Παράλληλα, κατά το σχεδιασμό των δράσεων θα διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής πριμοδότησης (bonus) της συμμετοχής γυναικών ερευνητριών, αλλά και ελάχιστης ποσόστωσης συμμετοχής για το κάθε φύλο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής ισότητας και ίσων ευκαιριών. Τέλος, διερευνάται ο σχεδιασμός δράσεων με στόχο την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στο χώρο της Έρευνας και της Τεχνολογίας.

 

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

To Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, σχεδιάζει Έργα που στοχεύουν αφενός στη μείωση της ανεργίας των γυναικών και αφετέρου στην ενίσχυση της θέσης των απασχολουμένων γυναικών. Τα Έργα αυτά περιλαμβάνουν δράσεις βελτίωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων των γυναικών και ανανέωσης των γνώσεών τους, ώστε να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Επίσης, προγραμματίζονται δράσεις που αφορούν στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής θέσεων φύλαξης παιδιών εργαζόμενων και άνεργων γυναικών, καθώς και δράσεων που αποσκοπούν στην κατάργηση του επαγγελματικού διαχωρισμού και κατά συνέπεια και του μισθολογικού χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την ΓΓΙΦ έχει συστήσει μόνιμη ομάδα εργασίας με αντικείμενο την ισότητα των φύλων. Αρχικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων σε όλο το έργο του ΟΑΕΔ (εκπαίδευση Συμβούλων Απασχόλησης των ΚΠΑ, Σχολές Μαθητείας, Προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας, Προγράμματα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, συστήματα εσωτερικής αξιολόγησης κ.λπ.). Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ συνεχίζει την προκήρυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων για άνεργες γυναίκες, με στόχο να αντιμετωπίσει την υπερεκπροσώπηση των γυναικών ανάμεσα στον πληθυσμό των ανέργων και να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας. 

Στην ανασύσταση του οργανισμού του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) γίνεται διακριτή η αρμοδιότητα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την εργασία και βελτιώνεται το σύστημα καταγραφής και επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων με την ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία, με στόχο να γίνει δυνατή η σωστή εκτίμηση της κατάστασης όσον αφορά στην ισότητα στους χώρους εργασίας. Παράλληλα, θα γίνει ένταξη της αρχής της ισότητας των φύλων σε όλο το έργο και τις δράσεις του ΣΕΠΕ και πιο συγκεκριμένα, στην ενημέρωση και την παροχή πληροφοριών για εργασιακά θέματα, στη συμβουλευτική, στη συμφιλιωτική διαδικασία (εργατική διαφορά) και στην ελεγκτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, θα σχεδιαστεί εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων με θέμα την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών. Τέλος, στα Γραφεία Ισότητας των Φύλων που λειτουργούν στα Τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενισχύονται και προστίθενται νέες αρμοδιότητες στον τομέα αυτόν.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση της απασχόλησης και βελτίωσης των κοινωνικών παροχών, το Υπουργείο προωθεί τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, με δύο συνιστώσες, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική εργασία. Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί η δημιουργικότητα ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να αναπτύξουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες για κοινωνικούς σκοπούς, και να διευρυνθούν οι δυνατότητες απασχόλησης σε κοινωνικές υπηρεσίες για πολλούς συμπολίτες μας, άνδρες και γυναίκες, που σήμερα είναι άνεργοι/ες και αποκλεισμένοι/ες από την κοινωνική και παραγωγική ζωή του τόπου μας.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο προχωρά στη σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κατά το πρότυπο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που αποσκοπεί στη στήριξη κοινωνικών δράσεων, καθώς και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, διοχετεύοντας μικροπιστώσεις και μικροδάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για δράσεις που αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική ζωή συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, π.χ. γυναίκες, νέοι/ες, μακροχρόνια άνεργοι/ες, μετανάστες/τριες ή άτομα που κινδυνεύουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο του Προγράμματος: «Θυρίδες νεανικής επιχειρηματικότητας» θα δώσει έμφαση στις νέες γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας και θα στηρίξει τις επιχειρηματικές τους δράσεις ιδιαίτερα σε τομείς που προωθούν την πράσινη ανάπτυξη, καθώς επίσης και τις υπηρεσίες σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς τομείς. Ακόμα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Νεολαία σε δράση» και «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων» θα σχεδιάσει στοχευμένη ενημέρωση προς τις γυναικείες οργανώσεις και τις νέες γυναίκες αντίστοιχα. Σε συνεργασία με την ΓΓΙΦ η Γραμματεία Νέας Γενιάς θα αναπτύξει εκστρατεία ενημέρωσης των νέων (γυναικών και ανδρών) στα θέματα της σεξουαλικής υγείας και ιδιαίτερα της αντισύλληψης.

 

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα αναπτύξει συνεργασία με την ΓΓΙΦ σε τρία επίπεδα:

Α. Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΓΓΙΦ και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) για το συντονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας των ξενώνων για γυναίκες θύματα βίας με στόχο να υλοποιηθούν κοινά προγράμματα επιμόρφωσης του στελεχιακού δυναμικού των ξενώνων σε εξειδικευμένες μεθόδους προσέγγισης των γυναικών θυμάτων βίας όλων των μορφών. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας θα αναπτύξει δράσεις με αντικείμενο την πρόληψη και αρωγή σε θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking) σε συνεργασία με την πολιτική της ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Β. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και ιατρικά ζητήματα, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, αλλά και σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Υγεία που προωθεί το ΥΥΚΑ, προτεραιότητα για όλες τις γυναίκες αποτελεί η γνώση και η πρόληψη. Τα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι Ελληνίδες δεν γνωρίζουν επαρκώς τη σημασία των προληπτικών ελέγχων για την προστασία της υγείας τους με αποτέλεσμα μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του αναπαραγωγικού συστήματος να ανήκουν στις πλέον διαδεδομένες στη χώρα μας. Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΥΥΚΑ για την πρωτογενή πρόληψη εντάσσεται και η συνεργασία με την ΓΓΙΦ σύμφωνα με την οποία στελέχη του Υπουργείου (νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικοί/ές λειτουργοί) θα παρέχουν δωρεάν πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα υγείας και πρόληψης στα 14 Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ. Ως εκ τούτου, είναι πρόδηλη η ουσιαστική ένταξη της οπτικής του φύλου στη μέθοδο προσέγγισης ζητημάτων υγείας. Διεύρυνση της ένταξης της οπτικής του φύλου στη μέθοδο προσέγγισης ζητημάτων υγείας. Η συνδρομή της ΓΓΙΦ θα είναι σημαντική στην προσπάθεια του ΥΥΚΑ, προκειμένου να διευρύνει τα κέντρα προσυμπτωματικών ελέγχων στο πλαίσιο της λειτουργίας νέων Κέντρων Πρόληψης και Αγωγής Υγείας που προγραμματίζονται, καθώς τόσο η επικοινωνιακή πολιτική τους όσο και η ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού ως προς τους ετήσιους ελέγχους θα δομηθεί από κοινού μέσα στο ενημερωτικό υλικό που θα παραχθεί.

Γ. Το ΥΥΚΑ θα συνεχίσει την ενε εξελίξει εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τις συνέπειες του καπνίσματος. Θα αναπτυχθούν ενημερωτικές δράσεις για τις γυναίκες, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι Ελληνίδες κατέχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως (39%).

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντάσσει τη διάσταση του φύλου στην πολιτική του ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από γυναίκες (με αυξημένη μοριοδότηση) στο πλαίσιο των μέτρων: εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων, διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες, στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων και ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, στο πλαίσιο των παραπάνω μέτρων προωθούνται τομείς, όπως: υφαντήρια, παραγωγή γλυκών του κουταλιού και παραδοσιακών προϊόντων, παραγωγή προϊόντων καθαρισμού, παραγωγή αιθέριων ελαίων, κατασκευή κεραμικών ειδών, κατασκευή κοσμημάτων, δραστηριότητες κομμωτηρίων κ.λπ. Για τους τομείς αυτούς εκδηλώνουν ενδιαφέρον κυρίως γυναίκες ή γυναικείοι συνεταιρισμοί, είτε διότι ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτούς είτε διότι τους δίνεται η ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν μέσω των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Στο πλαίσιο της παροχής και βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον αγροτικό και τοπικό πληθυσμό, που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των περιοχών, προβλέπεται η παροχή ενισχύσεων για τη δημιουργία υποδομών φύλαξης παιδιών. Στο πλαίσιο των δράσεων κατάρτισης και αναβάθμισης των γνώσεων του ανθρώπινου αγροτικού δυναμικού (σε θέματα υιοθέτησης καλών γεωργικών πρακτικών), θα υπάρξει μέριμνα να συμμετέχουν και οι γυναίκες.

Στις υποστηρικτικές ενέργειες για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας εντάσσονται και δράσεις δικτύωσης, καθώς και στήριξης επιχειρήσεων και συνεταιρισμών (προβολή, σύνδεσμοι με εγχώριες και μη μονάδες προώθησης των προϊόντων, εκθέσεις κ.λπ.), δράσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και γυναικείοι συνεταιρισμοί. Κατά την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και ειδικότερα όσον αφορά στο επίπεδο λήψης αποφάσεων για την εφαρμογή της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης (Άξονας 4 – Εφαρμογή προσέγγισης Leader) εξετάστηκε και μοριοδοτήθηκε η συμμετοχή φορέων που εκπροσωπούν συμφέροντα γυναικών.

Στο πλαίσιο των ενεργειών δημοσιότητας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και λειτουργίας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου προβλέπεται να διοργανωθούν εκδηλώσεις προβολής του ρόλου των γυναικών στην ύπαιθρο, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα που προωθούν την ισότητα των φύλων και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις δυνατότητες ενίσχυσης από το Πρόγραμμα, με ιδιαίτερη μέριμνα συμμετοχής σε αυτές γυναικών και συλλογικών τους φορέων. Τέλος, στα ενεργά μέλη του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου συμμετέχει και η Ένωση Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών.

 

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης του Υπουργείου θα βελτιωθεί το σύστημα συγκέντρωσης και δημοσίευσης των στατιστικών δικαιοσύνης και της στατιστικής ταξινόμησης των αδικημάτων σε διψήφια και τριψήφια ανάλυση, ώστε να αναδεικνύονται τα αποτελέσματα ως προς τα αδικήματα που αφορούν στο φύλο, καθώς επίσης και στο φύλο των δραστών και των θυμάτων όλων των αδικημάτων. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολυνθεί ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη πολιτικών στους εν λόγω τομείς.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος για την Εθνική Σχολή Δικαστών θα σχεδιαστούν εξειδικευμένα επιμορφωτικά προγράμματα σε θέματα ισότητας των φύλων, Οικογενειακού Δικαίου, άλλων νόμων που άπτονται των ζητημάτων του φύλου και θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών. Η θεματολογία αυτή θα ενσωματωθεί επίσης στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής.

Σε συνεργασία με την ΓΓΙΦ θα ληφθούν μέτρα για την αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης, διαβίωσης και εκπαίδευσης των γυναικών στις φυλακές της χώρας (προγράμματα για τη συμφιλίωση οικογενειακής ζωής και κράτησης, όπως ανάληψη γονεϊκού ρόλου, επισκεπτήρια, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.). Ακόμα, λαμβάνονται μέτρα για την καλύτερη προετοιμασία της επανένταξης των αποφυλακισμένων γυναικών σε συνεργασία με το ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ». Ενδεικτικά, θα υλοποιηθούν οι δράσεις: α) προετοιμασία για την αποφυλάκιση κρατουμένων γυναικών (κατά το διάστημα 6-8 μηνών πριν την αποφυλάκισή τους) με την ενημέρωσή τους σχετικά με τις δυνατότητες κοινωνικής και εργασιακής τους επανένταξης μετά την έκτιση της ποινής τους, β) συμβουλευτική υποστήριξη αποφυλακιζόμενων και αποφυλακισμένων γυναικών (κοινωνική-ψυχολογική-νομική-συμβουλευτική απασχόλησης), γ) ειδικά συμβουλευτικά προγράμματα για ανήλικες κρατούμενες και αποφυλακισμένες γυναίκες, δ) ειδικά προγράμματα σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς απεξάρτησης για τις τοξικοεξαρτημένες κρατούμενες και αποφυλακισμένες γυναίκες, ε) ειδικά προγράμματα για τις αποφυλακισμένες μητέρες, και στ) ειδικά προγράμματα παρέμβασης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για τα παιδιά των αποφυλακισμένων γυναικών.

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο δράσεων που άπτονται της πολιτικής για την ισότητα των φύλων, όπως η παράνομη διακίνηση και εμπορία ατόμων (trafficking), σχεδιάζει την ενίσχυση και διεύρυνση του Τμήματος antitrafficking, με την αύξηση του ειδικευμένου προσωπικού, καθώς και τη συνεχή εκπαίδευση των αστυνομικών που στελεχώνουν αυτό το Τμήμα. Το Υπουργείο θα συμμετέχει στον Εθνικό Συντονιστικό Μηχανισμό Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, ώστε να συμβάλλει στην προώθηση νομοθετικών και άλλων δράσεων.

Επίσης, στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας, σχεδιάζεται η δημιουργία Τμήματος αντιμετώπισης βιασμού/ενδοοικογενειακής βίας, στελεχωμένο από ειδικευμένο προσωπικό, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών, ώστε τα άτομα που καταφεύγουν σε αυτό να αποφεύγουν τις συχνά επώδυνες εμπειρίες που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν, και να τους παρέχεται ψυχολογική στήριξη και άλλες υπηρεσίες, όπως π.χ. συνοδεία στον/στην ιατροδικαστή. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται εκπαιδεύσεις αστυνομικών για τα θύματα βιασμού/ενδοοικογενειακής βίας.

 

Yπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού 

Στους θεσμούς «Σύγχρονου Πολιτισμού» (βιβλίο, χορός, εικαστικά κ.λπ.) θα προβλεφθούν ειδικές δράσεις για την προβολή και προώθηση της γυναικείας δημιουργίας (π.χ. ειδικές εκθέσεις βιβλίου γυναικών συγγραφέων, ομαδικές εκθέσεις γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης). Το Υπουργείο θα υποστηρίξει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΓΓΙΦ με την παραχώρηση της χρήσης ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ώστε να προβληθούν καλύτερα οι καλλιτεχνικές δημιουργίες στον τομέα φύλου και ισότητας. Το Υπουργείο Ππλιτισμού στο πλαίσιο του θεσμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», θα προγραμματίσει για το 2011-2012 εκπαιδευτικές δράσεις σε Μουσεία και χώρους πολιτισμικής αναφοράς, με στόχο την ανάδειξη της ενεργής συμμετοχής των γυναικών σε όλες τις μορφές κοινωνικής δράσης, καθώς και τη συμβολή τους στο ιστορικό γίγνεσθαι και σε όλες τις μορφές της τέχνης.

Στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την απασχόληση ανέργων θα εφαρμοστεί η ελάχιστη ποσόστωση με βάση το φύλο. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού στα αρχαιολογικά έργα, που θα υλοποιηθούν με αυτεπιστασία, θα γίνει συστηματική καταγραφή της δημιουργούμενης απασχόλησης κατά φύλο, ηλικία και μορφωτικό επίπεδο. Στο τέλος του 2011 τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, θα αξιολογηθούν και εάν κριθεί απαραίτητο θα υιοθετηθούν ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης των γυναικών.

Στον τομέα του Τουρισμού, στο πλαίσιο των δράσεων δικτύωσης, θα υποστηριχθεί ο θεσμός των γυναικείων συνεταιρισμών, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας, εφαρμόζοντας διακριτή πολιτική λόγω των ειδικών συνθηκών στις περιοχές αυτές. Θα υποστηριχθούν ιδιαίτερα οι τομείς δραστηριότητας του πολιτισμού (διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, προώθηση της μεσογειακής διατροφής, καλλιτεχνικά εργαστήρια κ.λπ.), του περιβάλλοντος (ανακύκλωση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.), της παροχής τουριστικών υπηρεσιών (καταλύματα, εστιατόρια κ.λπ.), των κοινωνικών υπηρεσιών (φροντίδα εξαρτημένων ατόμων, ηλικιωμένων, εθελοντικών ομάδων νέων κ.λπ.). Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα εφαρμοστούν προγράμματα για την εξισορρόπηση της συμμετοχής των ανδρών και των γυναικών σε επαγγέλματα του τουρισμού (μάγειροι κ.λπ.), αλλά και διάδοσης  τοπογνωσίας