Σας γνωρίζουμε ότι το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) έχει ήδη υιοθετήσει ομόφωνα από τις 3-12-2013 ένα Μανιφέστο για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Μαϊου 2014. Το εν λόγω Συμβούλιο ιδρύθηκε το 1951 και μέλη του είναι σήμερα 57 Ενώσεις Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών σε 41 χώρες της Ευρώπης. Το Μανιφέστο είναι συνολικής έκτασης 24 σελίδων στην αγγλική γλώσσα και στη χώρα μας υποστηρίζεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Περιλαμβάνει εννέα προτάσεις για μία Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θέτει σε υψηλή προτεραιότητα τους πολίτες, τις πόλεις, τους δήμους και τις περιφέρειες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κάτωθι προτάσεις:

- προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων,

- αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος "Ευρώπη για τους Πολίτες" σε ύψος που να αντιστοιχεί ετησίως συμβολικά σε ένα ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη,

- εμβάθυνση της ολοκλήρωσης και της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Επισημαίνουμε ότι το έκτο κεφάλαιο στη σελίδα 18 του Μανιφέστου αναφέρεται στην ισότητα των φύλων και στη σχετική Ευρωπαϊκή Χάρτα του CEMR για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών σε τοπικό επίπεδο, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2006 και προωθείται στη χώρα μας από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σχετικός σύνδεσμος από τον ιστότοπο του Συμβουλίου με το πλήρες κείμενο του Μανιφέστου:

http://ccre.org/img/uploads/piecesjointe/filename/CEMR_Manifesto_EP_2014_EN.pdf 

Η εισαγωγή του κειμένου στη σελίδα 6 αρχίζει με την πρόταση: "Τον Μάιο του 2014 οι Ευρωπαίοι έχουν ραντεβού με τη δημοκρατία".