Σας γνωρίζουμε ότι η τελευταία σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Στο πρόγραμμα των εργασιών συμπεριλήφθηκε η υιοθέτηση Συμπερασμάτων με τίτλο "Διατροφή και Σωματική Δραστηριότητα". Πρόκειται για ένα κείμενο επτά σελίδων με αναφορά και στα θέματα γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην παράγραφο 17 αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα της σωστής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, ενώ ο μητρικός θηλασμός αναφέρεται ρητά ως η βέλτιστη επιλογή για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Στην παράγραφο 21 τονίζεται ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση του φύλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης υπέρ της υγιεινής διατροφής και της φυσικής άσκησης.

Επιπλέον, στην παράγραφο 30 τα Κράτη Μέλη καλούνται να προωθήσουν πολιτικές και πρωτοβουλίες με στόχο την υγιεινή διατροφή και την επαρκή φυσική δραστηριότητα καθόλη τη διάρκεια του κύκλου της ζωής, όπως για παράδειγμα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υποστηρίζοντας το μητρικό θηλασμό όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται. 

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σύνδεσμος από τον ιστότοπο της Γραμματείας του Συμβουλίου με το πλήρες κείμενο των εν λόγω Συμπερασμάτων στην αγγλική γλώσσα:

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/lsa/143285.pdf