Σας γνωρίζουμε ότι σε πρόσφατη Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Thorbjørn Jagland, πρώην Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, καταγράφονται οι προκλήσεις στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη των 47 Κρατών Μελών του Σ.τ.Ε. και των 820 εκατομμυρίων πολιτών. Η Έκθεση ετοιμάστηκε κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Υπουργών και αποτέλεσε βασικό αντικείμενο συζήτησης στην πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών Μελών του Σ.τ.Ε. (Βιέννη, 6-5-2014).

Η ειδική έκδοση της εν λόγω Έκθεσης στα αγγλικά είναι συνολικής έκτασης 72 σελίδων

(σχετικός σύνδεσμος: http://hub.coe.int/c/document_library/get_file?uuid=5df90407-7663-4361-b5fb-1bbcc84c9fa0&groupId=10227).

Η βασική διαπίστωση είναι ότι υπάρχει σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, όπως η διαφθορά, η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η ανεργία και η φτώχεια. Οι σελίδες 48-49 είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στην ισότητα των φύλων και στις τρεις βασικές προκλήσεις: την μεγάλη εξάπλωση του φαινομένου της βίας σε βάρος των γυναικών, την ύπαρξη εμποδίων αναφορικά με την πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη, καθώς και τη διαιώνιση στερεότυπων αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων, οι οποίες ανακόπτουν την πορεία προς την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Οι Συστάσεις του κ.Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι οι εξής:

α) κύρωση της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (γνωστή ως "Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης", Μάϊος 2011),

β) μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών και στην ενδοοικογενειακή βία,

γ) εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των γυναικών στη δικαιοσύνη (ενδεικτικά εμπόδια: φόβος, ντροπή, έλλειμμα πληροφόρησης για τις διαδικασίες και την παροχή βοήθειας, οικονομική εξάρτηση από τρίτα πρόσωπα, επίπτωση των μέτρων λιτότητας, έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα της δικαιοσύνης),

δ) προώθηση θετικών και μη στερεότυπων εικόνων γυναικών και ανδρών.

Ειδική μνεία για θέματα γυναικών υπάρχει και στα αντίστοιχα κεφάλαια για το trafficking (σελ. 16-17) και τους πληθυσμούς Ρομά (σελ. 46-47). Βασική μορφή trafficking εξακολουθεί να παραμένει η παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ παρατηρείται ραγδαία αύξηση των περιστατικών εργασιακής εκμετάλλευσης, εξαναγκαστικής επαιτείας και εξαναγκαστικής εγκληματικότητας. Όσον αφορά τους Ρομά, υπάρχει ειδική Σύσταση για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών Ρομά και τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή.