Σας γνωρίζουμε ότι το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.), το οποίο εδρεύει στη Βαρσοβία,  μόλις προέβη στην έκδοση εγχειριδίου με θέμα την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα πολιτικά κόμματα. Το εγχειρίδιο έχει συνταχθεί στην αγγλική γλώσσα, είναι συνολικής έκτασης 213 σελίδων και βασίζεται στην έρευνα δύο διακεκριμένων ακαδημαϊκών με ειδίκευση στον τομέα "γυναίκες και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων", της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Pippa NORRIS και της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Rutgers των Η.Π.Α. Mona Lena KROOK.

(σχετικός σύνδεσμος: http://www.osce.org/odihr/120877?download=true)

Στα 57 συμμετέχοντα Κράτη του Ο.Α.Σ.Ε. (Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Βόρεια Αμερική) ο μέσος όρος συμμετοχής των γυναικών στα Εθνικά Κοινοβούλια είναι 24,8%, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο. Η πρόοδος από το 1996 (13,8% βουλευτίνες) και το 2000 (16,5% βουλευτίνες) είναι συνεπώς μικρή και με αργούς ρυθμούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν άλλοι δύο στατιστικοί δείκτες, οι οποίοι αποτυπώνουν το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην πολιτική ζωή: ο στόχος της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου είναι 30%, ενώ η Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι 40%.  

Τρεις είναι οι ομάδες-στόχοι αυτού του εγχειριδίου: οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται για την πολιτική τους ανέλιξη, καθώς και η κοινωνία των πολιτών (Μ.Κ.Ο., Μ.Μ.Ε., Πανεπιστήμια κλπ). Το εγχειρίδιο διαρθρώνεται σε έξι κεφάλαια και επτά παραρτήματα. Επισημαίνεται ότι στις 1-2/12/2009 διεξήχθη στην Αθήνα το 17ο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών του Ο.Α.Σ.Ε. και υιοθέτησε την 7/09 Απόφαση με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή, στην οποία Απόφαση βασίστηκε η σχετική έρευνα και η έκδοση του εν λόγω εγχειριδίου από τον Ο.Α.Σ.Ε.

Ως καλή πρακτική ξεχωρίζει η περίπτωση των Σχεδίων Δράσης Ισότητας των πολιτικών κομμάτων της Σλοβενίας, σε συμμόρφωση διατάξεων σχετικού νόμου του 2002 (σελίδες 185-192 εγχειριδίου).