Σας γνωρίζουμε ότι η 30η Ιουλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (World Day Against Trafficking in Persons) και φέτος ήταν η πρώτη επέτειος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει την 18η Οκτωβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του trafficking (EU Anti-Trafficking Day) και μάλιστα η πρώτη επέτειος ήταν το 2007. Οι συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος διεθνώς και την ανάγκη συντονισμένης δράσης τόσο από την πλευρά των Κυβερνήσεων όσο και από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών για την ουσιαστική αντιμετώπιση και εξάλειψη του φαινομένου.

Το  trafficking χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη μορφή δουλείας, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν γνωρίζει σύνορα. Τα θύματα εμπορίας και παράνομης διακίνησης εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: σεξουαλική εκμετάλλευση, εργασιακή εκμετάλλευση, αφαίρεση οργάνων. Και σε αυτή την περίπτωση, το trafficking είναι γένους θηλυκού, αφού το 56% των θυμάτων εξαναγκαστικής οικονομικής εκμετάλλευσης και το 98% των θυμάτων εξαναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος είναι γυναίκες και κορίτσια. Τα παιδιά αποτελούν μία άλλη μεγάλη κατηγορία θυμάτων trafficking με συνήθεις "δραστηριότητες" την επαιτεία και τις μικροκλοπές.

Σε επίπεδο Ε.Ε. το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και στο τέλος του 2010 η αρμόδια Επίτροπος κα Cecilia Malmström  από τη Σουδία όρισε "Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του trafficking" (για την ενημέρωσή σας, Συντονίστρια είναι η κα Μύρια Βασιλειάδου από την Κύπρο, πρώην Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ η Σουηδική Κυβέρνηση πρότεινε την κα Cecilia Malmström για δεύτερη θητεία στο Κολλέγιο των Επιτρόπων). Επιπλέον, το 2012 υιοθετήθηκε η Στρατηγική της Ε.Ε. για την εξάλειψη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Σε επίπεδο Ο.Η.Ε., η Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού UN WOMEN κάλεσε σε συστράτευση με σκοπό την εξάλειψη των αιτιών που καθιστούν τα άτομα ευάλωτα απέναντι στους διακινητές, δηλαδή φτώχεια, ανεργία, ελλειπής πρόσβαση στην εκπαίδευση και συνεχιζόμενη ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών (σχετικός σύνδεσμος με το πλήρες κείμενο της δήλωσης της κας Phumzile Mlambo-Ngcuka ,Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής την περίοδο 2005-2008:

http://www.unwomen.org/en/news/stories/2014/7/statement-for-world-day-against-trafficking-in-persons ).

Από τη μεριά της, η Ευρωπαία Επίτροπος κάλεσε τους πολίτες της Ένωσης να είναι περισσότερο προσεκτικοί όσον αφορά τις προσωπικές τους επιλογές και τις καταναλωτικές τους συνήθειες, διότι τα φαγητά που τρώμε, τα ρούχα που φοράμε και τα αγαθά που καταναλώνουμε μπορεί να αποτελούν προϊόν δουλείας. Επιπλέον, δηλώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η αντιμετώπιση του trafficking πρέπει να παραμείνει πολιτική προτεραιότητα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (σχετικός σύνδεσμος με το πλήρες κείμενο της δήλωσης της κας Cecilia Malmström στην αγγλική γλώσσα: 

http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-14-243_en.htm ).