Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme) ανήκει στο Σύστημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελεί την μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Το WFP παρέχει τροφή σε περίπου ενενήντα εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, από τα οποία 58 εκατομμύρια είναι παιδιά. Από το αρχηγείο του στη Ρώμη και με περισσότερες από 80 αποστολές στον κόσμο, το WFP προσπαθεί να βοηθήσει άτομα που δεν είναι ικανά να παράγουν ή να βρουν αρκετή τροφή για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Ο Οργανισμός συνεπικουρείται από διάφορες Μ.Κ.Ο., επιχειρήσεις και Κυβερνήσεις που προσφέρουν δωρεές.

Σε συνέχεια των δύο πρόσφατων αναρτήσεων στον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα το Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας και τη Διεθνή Εβδομάδα Θηλασμού, επισημαίνουμε τα εξής:

Η εμπειρία έχει δείξει ότι στα χέρια των γυναικών το φαγητό έχει περισσότερες πιθανότητες να φθάσει στα στόματα των παιδιών που το έχουν ανάγκη. Στην Ασία και τη Νότια Αμερική περισσότερες γυναίκες είναι θύματα πείνας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε σχέση με τους άνδρες. Από την άλλη, οι γυναίκες αποτελούν το κρυφό όπλο για την καταπολέμηση της πείνας. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες οι αγρότισσες είναι περισσότερες από τους αγρότες και αυτές που συνήθως ετοιμάζουν το φαγητό για την οικογένεια.

Ακολουθούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία του WFP για το ρόλο των γυναικών:

 

-          Περισσότερα μέσα και πόροι στις αγρότισσες μεταφράζεται σε μείωση του αριθμού των πεινασμένων ανθρώπων κατά 100-150 εκατομμύρια άτομα.

-          Το 85-90% του χρόνου για την προετοιμασία του φαγητού στα νοικοκυριά παρέχεται από τις γυναίκες.

-          Οι γυναίκες στην Αφρική εργάζονται κατά μέσο ημερησίως 50% περισσότερες ώρες σε σχέση με τους άνδρες.

-          Περίπου οι μισές εγκυμονούσες στις αναπτυσσόμενες χώρες πάσχουν από αναιμία, ενώ η έλλειψη σιδήρου προκαλεί περί τους 110.000 θανάτους ετησίως κατά τη διάρκεια του τοκετού.

-          Οι υποσιτισμένες μητέρες γεννούν αδύνατα μωρά, το 20% των οποίων είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουν να φθάσουν στην ηλικία των πέντε ετών. 

-          Μέχρι και 17 εκατομμύρια παιδιά γεννούνται κάθε χρόνο με μειωμένο βάρος.

-          Κατά τη διάρκεια μίας φυσικής καταστροφής οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τους άνδρες.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του Ο.Η.Ε. δίνει ιδιαίτερη σημασία στις γυναίκες (μητέρες, κορίτσια και έφηβες), διότι ο υποσιτισμός τα δύο πρώτα χρόνια, ξεκινώντας από τη μήτρα της μητέρας, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η δωρεάν προσφορά ειδικών τροφών με αυξημένα θρεπτικά συστατικά, τα σχολικά γεύματα, η παροχή τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικής υποδομής στις γυναίκες που απασχολούνται στο γεωργικό τομέα, η στήριξη της σχολικής φοίτησης των κοριτσιών, η αυξημένη μέριμνα υπέρ των γυναικών κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών και επισιτιστικών κρίσεων, τα προγράμματα κατάρτισης με σκοπό την αύξηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των γυναικών και των οικογενειών τους περιλαμβάνονται στις δράσεις του εν λόγω Οργανισμού προς όφελος του γυναικείου πληθυσμού του πλανήτη.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σύνδεσμος με την ενημερωτική έκδοση του Οργανισμού συνολικής έκτασης δώδεκα σελίδων στην αγγλική γλώσσα με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Women and WFP: Helping Women Help Themselves”:

http://documents.wfp.org/stellent/groups/public/documents/communications/wfp232415.pdf .

Η επικαιρότητα φέρνει εξελίξεις και δυστυχώς η πληροφορία της σελίδας 7 δεν ισχύει. Σύμφωνα με την έκδοση του WFP, οι γυναίκες πρόσφυγες από το Ιράκ λαμβάνουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο όσο βρίσκονται στη Συρία, το οποίο λειτουργεί ως κουπόνι για αγορά ειδών διατροφής. Η συγκεκριμένη δράση ίσχυε τον Μάρτιο του 2011, όμως τώρα η Συρία βιώνει το δικό της δράμα και οι γυναίκες της χώρας ζουν μία ζοφερή πραγματικότητα με μοναδικό ζητούμενο την καθημερινή τους επιβίωση (σχετικός σύνδεσμος από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ. για τις 145.000 γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία:

http://www.isotita.gr/var/uploads/PRESS%20%28APO%20SEP%202010%29/2014/DT_08-07-2014_Syrian%20refugee%20women_GR.pdf ).