Τα Ζητήματα Γυναικών στο Παγκόσμιο Forum της Συμμαχίας Πολιτισμών UNAOC (Μπαλί, 29-30/8/2014)




Σας γνωρίζουμε ότι το Έκτο Παγκόσμιο Forum της Πλατφόρμας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών "Συμμαχία Πολιτισμών" (UNAOC) θα διεξαχθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας το διάστημα 29-30/8/2014.  Η "Συμμαχία Πολιτισμών" αποτελεί μία πολιτική πρωτοβουλία του πρώην Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Kofi Annan και με βασικούς πρωτεργάτες τους Πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Τουρκίας του 2005 José Luis Rodríguez Zapatero και Recep Tayyip Erdoğan αντίστοιχα. Βασικός στόχος είναι η εξάλειψη του εξτρεμισμού μέσω του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου και της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξομάλυνση των εντάσεων μεταξύ του Δυτικού και του Ισλαμικού Κόσμου. Τον Απρίλιο του 2007 ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon δημιούργησε τη θέση του Ύπατου Αντιπροσώπου της "Συμμαχίας Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών", την οποία κατέχει από την 1/3/2013 ο Πρέσβης Nassir Abdulaziz Al-Nasser από το Κατάρ. Η Γραμματεία της εν λόγω Πλατφόρμας εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η ίδρυση της "Συμμαχίας Πολιτισμών" προέκυψε ως επακόλουθο των τρομοκρατικών ενεργειών της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτων) και των βομβιστικών επιθέσεων της περιόδου 2001-2005 σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (Μπαλί, Μαδρίτη, Αίγυπτος, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο). Δυστυχώς, εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Αφρική (απαγωγή κοριτσιών) και τη Μέση Ανατολή (δράση τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ). Το σύνθημα της "Συμμαχίας Πολιτισμών" είναι το εξής "Πολλοί Πολιτισμοί. Μία Ανθρωπότητα / Many Cultures. One Humanity". Η Συμμαχία στηρίζεται πολιτικά από την Ομάδα Φίλων / Group of Friends, στην οποία συμμετέχουν σήμερα Κυβερνήσεις 139 Κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς και Διεθνείς Οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.  Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σύνδεσμος με το τρισέλιδο κείμενο της πρόσφατης Υπουργικής Διακήρυξης στην αγγλική γλώσσα (Νέα Υόρκη, 27/9/2013): http://www.unaoc.org/wp-content/uploads/Ministerial-Declaration-Sept-25-2013-Final.pdf .

Η Κυβέρνηση της Ινδονησίας φιλοξενεί το Έκτο Παγκόσμιο Forum της "Συμμαχίας Πολιτισμών" με βασικό θέμα "Ενότητα στη Διαφορετικότητα / Unity in Diversity". Στο πρόγραμμα των εργασιών του διήμερου Forum  περιλαμβάνεται ο ρόλος των γυναικών στην κατανόηση των πολιτισμών. Το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014 διοργανώνεται εκδήλωση με αυτό το θέμα με τη συμμετοχή διακεκριμένων πολιτικών και εμπειρογνωμόνων από την Ισπανία, την Αλγερία, την Τυνησία, την Ινδονησία και το Τιμόρ Λέστε (επισυνάπεται σχετικό ενημερωτικό έντυπο στην αγγλική γλώσσα)

 

 



Note :ANNOUNCEMENTS/2014/balixxxconcept-note-role-of-women-in-fostering-understanding-among-cultures.pdf