Διεθνής Μελέτη του UΝ WΟΜΕΝ για τους Γυναικείους Χαρακτήρες στον Kινηματογράφο




Σας γνωρίζουμε ότι παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη στις 22-9-2014 η πρώτη διεθνής μελέτη για τους γυναικείους χαρακτήρες στον κινηματογράφο, η οποία τεκμηριώνει τη διαιώνιση των στερεότυπων αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων. Η μελέτη υποστηρίχθηκε από τον Οργανισμό UN WOMEN, το Ινστιτούτο GEENA DAVIS για το Φύλο στα Μ.Μ.Ε. και το Ίδρυμα ROCKEFELLER, ενώ εκπονήθηκε από την Δρ.Stacy L. Smith και την ερευνητική της ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα της μελέτης:

- Μόνο το 30,9% των ομιλούντων χαρακτήρων στο σύνολό τους είναι γυναίκες.

- Μόνο το 23% των ομιλούντων χαρακτήρων στις ταινίες δράσης και περιπέτειας είναι γυναίκες.

- Σε δείγμα 1452 επαγγελματιών του κινηματογράφου, το 20,5% ήταν γυναίκες και το 79,5% ήταν άνδρες. Σύμφωνα με το δείγμα, το 7% των σκηνοθετών, το 19,7% των σεναριογράφων και το 22,7% των παραγωγών ήταν γυναίκες.

- Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκτεθούν γυμνές ή να χρησιμοποιηθούν με σεξουαλικά κίνητρα στις ταινίες ευρείας προβολής σε σχέση με τους άρρενες συναδέλφους τους.

- Όσον αφορά τα επαγγέλματα που υποδύονται οι ηθοποιοί, η αναλογία είναι η εξής: 13 άνδρες  προς 1 γυναίκα για τους δικηγόρους και τους δικαστές, 16 προς 1 για τους καθηγητές, 5 προς 1 για τους ιατρούς και 7 προς 1 για τους τομείς των θετικών και τεχνολογικών επιστημών.

- Για τους ρόλους με θέμα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, μόνο το 13,9% των Διευθυντών και μόλις το 9,5% των υψηλόβαθμων πολιτικών είναι γένους θηλυκού.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σύνδεσμος με την περίληψη της μελέτης (executive summary), συνολικής έκτασης δεκαέξι σελίδων στην αγγλική γλώσσα:

http://seejane.org/wp-content/uploads/gender-bias-without-borders-executive-summary.pdf .

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τους γυναικείους χαρακτήρες σε δημοφιλείς ταινίες έντεκα χωρών: Η.Π.Α., Κίνα, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ρωσία και Βραζιλία.