Δράση υπέρ της επαγγελματικής ενασχόλησης των γυναικών με το χώρο του πολιτισμού




Στο πλαίσιο του θεματικού πεδίου του πολιτισμού, σας ενημερώνουμε για μία άκρως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με σκοπό την ενασχόληση των κοριτσιών με επαγγέλματα από το χώρο του πολιτισμού και την εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων σε σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό της νέας γενιάς. Στις 23 Απριλίου 2015 οκτακόσιες μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μεγάλης Βρετανίας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με διακόσιες επιτυχημένες επαγγελματίες με λαμπρή καριέρα στο χώρο του πολιτισμού και να αντιληφθούν ότι ο συνήθως ανδροκρατούμενος χώρος προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ικανοποίηση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη φημισμένη Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέϊτ του Λονδίνου, την πιο δημοφιλή πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης και το τρίτο δημοφιλέστερο μουσείο στην Αγγλία.

Μεταξύ των διακεκριμένων γυναικών ήταν συντελεστές δύο βρετανικών επιτυχιών με διεθνή αναγνώριση (ηθοποιοί και σεναριογράφοι από τις παραγωγές "Χάρρυ Πόττερ" και "Επειγόντως τη Μαμή/Call the Midwife"), καθώς και η Miriam González Durántez, δικηγόρος και σύζυγος του Αντιπροέδρου της Βρετανικής Κυβέρνησης Nick Clegg.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι καταγράφεται περιορισμός ή και απουσία με συστηματικό τρόπο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα βρετανικά σχολεία, χαρακτηριστικό όχι άγνωστο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, παρόλο που η χώρα ήταν σε προεκλογική περίοδο, και φαίνεται ότι το μήνυμα για εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων και ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες για κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες βρήκε ανταπόκριση στην κοινή γνώμη και στα κέντρα λήψης αποφάσεων:

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/apr/23/hundreds-of-sucessful-women-from-the-arts-inspire-the-next-generation.

Από την άλλη, δεν θα πρέπει ως κοινωνία να εφησυχάζουμε, όπως καταδεικνύει η ονομασία του συνδέσμου της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας The Guardian: το άρθρο με τίτλο "hundreds of successful women from the arts inspire the next generation" εντάσσεται στην ενότητα "life and style".