2016 - Αφρικανικό Έτος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έμφαση στα Δικαιώματα των Γυναικών




Σας γνωρίζουμε ότι το διάστημα 21-31 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, οι εργασίες της 26ης Διάσκεψης της Αφρικανικής Ένωσης. Ο εν λόγω Διεθνής Οργανισμός δημιουργήθηκε το 1963 και σήμερα περιλαμβάνει 54 Κράτη με σκοπό να συνεισφέρει στη διασφάλιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μίας βιώσιμης οικονομίας στην αφρικανική ήπειρο, ιδιαίτερα τερματίζοντας τις ενδοαφρικανικές διαμάχες και δημιουργώντας μία λειτουργική κοινή αγορά.

 

Το 2016 έχει ονομαστεί Αφρικανικό Έτος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έμφαση στα Δικαιώματα των Γυναικών. Το λογότυπο της Διάσκεψης μεταφέρει το μήνυμα των Αφρικανικών Κρατών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των λαών και για την εξάλειψη παραδόσεων και νοοτροπιών, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου. Το λογότυπο απεικονίζει την αφρικανική ήπειρο και ένα λευκό περιστέρι με έξι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα: εκπαίδευση, υγεία, ελευθερία λόγου, ασφάλεια, ισότητα των φύλων, ελεύθερη διακίνηση.

 

Ειδικά για το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, αυτό είναι πολύ σημαντικό για το γυναικείο πληθυσμό της Αφρικής, δεδομένου ότι η ανάπτυξη του εμπορίου βασίζεται στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπου οι γυναίκες παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 80% του διασυνοριακού εμπορίου στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής διεξάγεται από γυναίκες (χαρακτηριστική η περίπτωση της Κένυας), ενώ και στην Υποσαχάρια Αφρική το 90% των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων έχει γυναικεία ταυτότητα. Η επιτυχής άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας προϋποθέτει κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και αξιοκρατική εφαρμογή του, αποτελεσματικό δίκτυο υποδομών και ασφαλές περιβάλλον. Η οικονομική ανάκαμψη της αφρικανικής ηπείρου θα έρθει με την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με σημείο αναφοράς την Ατζέντα 2063, η οποία αποτελεί το στρατηγικό πλαίσιο για την κοινωνική και οικονομική μεταμόρφωση της ηπείρου την επόμενη πεντηκονταετία.

 

Παρόλες τις αντιξοότητες, τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της εκπαίδευσης των γυναικών και των κοριτσιών, ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχουν υψηλά ποσοστά ερευνητριών και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τη διεθνή κοινότητα (σχετικό το από 5-2-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα "Στατιστικά στοιχεία για τις Ελληνίδες ερευνήτριες - Έκθεση UNESCO: Γυναίκες & Επιστήμη, Νοέμβριος 2015", στο οποίο βασίστηκε το από 10-2-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με μεγάλη απήχηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: σχετικοί σύνδεσμοι από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ.: http://www.isotita.gr/index.php/news/2459 και http://www.isotita.gr/index.php/news/2470 ):

 

Νότια Αφρική 44%

Μαυρίκιος 42%

Ναμίμπια 44%

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 42%

Πράσινο Ακρωτήρι 40%

Μοζαμβίκη 32%

Σεϋχέλλες 36%.

 

Ακόμα και σε αραβικά κράτη της Βόρειας Αφρικής, καταγράφονται ικανοποιητικά ποσοστά συμμετοχής γυναικών στην επιστήμη παρόλες τις στερεότυπες αντιλήψεις και πρακτικές για τους ρόλους των δύο φύλων: Αλγερία 35%, Σουδάν 40%, Λιβύη 25%.

 

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί σχετικό υλικό από τον ιστότοπο του Διεθνούς Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στην Αντίς Αμπέμπα με τέσσερις γλώσσες εργασίας (αγγλική, γαλλική, αραβική και πορτογαλική), για την έμφαση των εργασιών της 26ης Διάσκεψης της Αφρικανικής Ένωσης στα δικαιώματα των γυναικών:

 

1) τετρασέλιδο δελτίο τύπου στην αγγλική γλώσσα για την επίσημη έναρξη της Συνέλευσης από την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών και από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 30-1-2016: http://au.int/en/sites/default/files/pr22_assembly_opening_2016_rev.pdf ,

 

2) δισέλιδο ενημερωτικό δελτίο στην αγγλική γλώσσα για την 8η Προπαρασκευαστική Διάσκεψη θεμάτων φύλου της Αφρικανικής Ένωσης, 17-20/1/2016:

http://au.int/en/sites/default/files/au_echo_2016_summit_1.pdf ,

 

3) δισέλιδο ενημερωτικό δελτίο στην αγγλική γλώσσα για τη συμβολή των γυναικών στο διασυνοριακό εμπόριο στην Αφρική:  

 http://au.int/en/sites/default/files/au_echo_issue_02_26_janvier_pdf.pdf .

 

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο των πρωτοβουλιών δικτύωσης με σκοπό την εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων και την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.