Σας γνωρίζουμε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Πολίτη" δημοσιοποίησε πρόσφατα την Ετήσια Έκθεσή του για το έτος 2015. Η εν λόγω Έκθεση είναι συνολικής έκτασης 175 σελίδων και διαρθρώνεται σε πέντε βασικές ενότητες (σχετικός σύνδεσμος: http://www.synigoros.gr/resources/docs/ee2015-00-stp.pdf):

- οι δραστηριότητες της χρονιάς

- πεδία παρέμβασης

- ειδικές αρμοδιότητες

- νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις

- νομικό πλαίσιο και λειτουργία του θεσμού.

 

Στην ενότητα "Ειδικές Αρμοδιότητες" υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο "Φύλο και Εργασιακές Σχέσεις" (σελ. 113-123, σχετικός σύνδεσμος:

http://www.synigoros.gr/resources/docs/ee2015-13-fylo.pdf) με το εξής βασικό μήνυμα:

 

Στον δημόσιο τομέα ενσωματώνεται μεν η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την εργασία, αλλά η συνήθως πρόχειρη και κατά λέξη ενσωμάτωση, χωρίς μελέτη και προσαρμογή στα εγχώρια δεδομένα, οδηγεί σε πλημμελή εφαρμογή. Από την άλλη πλευρά, οι απασχολούμενοι/-ες στον ιδιωτικό τομέα διστάζουν να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα ή παραιτούνται μερικώς από αυτά, υπό τον φόβο της πιθανής απώλειας της θέσης εργασίας τους είτε της απώλειας του συνόλου των δικαιωμάτων τους, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των εργοδοτών/-τριών.

 

Στην ενότητα "Νομοθετικές και Οργανωτικές Προτάσεις" (σελ. 148-160, σχετικός σύνδεσμος:

http://www.synigoros.gr/resources/docs/ee2015-17-nomoth-protaseis.pdf), ο Συνήγορος του Πολίτη παρουσιάζει τις προτάσεις του ανά φορέα με αναφορά σε όλα τα Υπουργεία.