ΣΧΕΤ.: α) Το από 10-6-2015 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα "Η ισότητα των φύλων στη Διακήρυξη της Διάσκεψης των ηγετών των G7 (Γερμανία, 7-8/6/2015): http://www.isotita.gr/index.php/news/2196 .

 

β) Η σχετική ανάρτηση του εν λόγω εγγράφου της Γ.Γ.Ι.Φ. στον ιστότοπο του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) για την ενημέρωση των μελών του Εθνικού Δικτύου: http://www.eedege.gr/nea/265-hpan-oi-isxyroi-ths-ghs-gia-thn-epixeirhmatikothta-ths-gynaikas-kai-thn-oikonomikh-endynamwsh-twn-gynaikwn .

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας γνωρίζουμε ότι στις 20-5-2016 δημοσιοποιήθηκε η τρίτη απολογιστική έκθεση της Ομάδας των επτά πιο ισχυρών οικονομικά κρατών του πλανήτη (γνωστή με το όνομα G7: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς, Η.Π.Α., Ιαπωνία) ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων τους σε θέματα ανάπτυξης. Η έκθεση, συνολικής έκτασης 170 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, εκπονήθηκε ενόψει της Διάσκεψης των ηγετών των G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διήμερο 26-27/5/2016 στην επαρχία Ise-Shima της Ιαπωνίας.

 

Η διάρθρωση του κειμένου εργασίας περιλαμβάνει δέκα τομείς προτεραιότητας, από τους οποίους δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ισότητα των φύλων. Πιο συγκεκριμένα, οι δέκα τομείς είναι οι εξής:

- αναπτυξιακή βοήθεια

- οικονομική ανάπτυξη

- υγεία

- ύδρευση και αποχέτευση

- ασφάλεια τροφίμων

- εκπαίδευση

- ισότητα

- διακυβέρνηση

- ειρήνη και ασφάλεια

- περιβάλλον και ενέργεια.

 

Η ισότητα των φύλων παρουσιάζεται σε επτά σελίδες και οι δράσεις των G7 συνάδουν με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ατζέντα 2030), όπου η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αναπτυξιακή διαδικασία και η εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων και διακρίσεων θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την οικονομική και κοινωνική ειρήνη (σελ. 87-93 της έντυπης έκδοσης).

 

Οι χώρες της Ομάδας G7 εστίασαν τις δράσεις τους στις ακόλουθες πολιτικές

(σχετικός σύνδεσμος της Ιαπωνικής Προεδρίας 2016 των G7 με το κείμενο απολογισμού πεπραγμένων για τις δεσμεύσεις των επτά ισχυρών της γης υπέρ της ανάπτυξης της ανθρωπότητας:  http://www.japan.go.jp/g7/_userdata/common/data/iseshima_progress_report.pdf ):

 

α) σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών (π.χ. εκούσιος οικογενειακός προγραμματισμός, υγεία της μητέρας, υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του ιού HIV/AIDS, εξάλειψη επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων)

 

β) αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών των αναπτυσόμενων χωρών στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

 

Στις καλές πρακτικές των χωρών της Ομάδας G7 περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία της Ιαπωνίας για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνέλευσης για τις Γυναίκες (World Assembly for Women - WAW), η οποία λειτουργεί ως διεθνές forum-συμπόσιο ηγετικών φυσιογνωμιών για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών (σελ. 93 της έντυπης έκδοσης). Η συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκίνησε το 2014 και πέρυσι συγκεντρώθηκαν στο Τόκυο το διήμερο 28-29/8/2015 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, βιομηχανιών, πανεπιστημίων και μη κυβερνητικών οργανώσεων από 42 χώρες και οκτώ διεθνείς οργανισμούς με θεματολογία όπως ο ρόλος των ανδρών και των αγοριών στον αγώνα για την ισότητα των φύλων, η υποστήριξη των ανύπαντρων μητέρων, η εκπαίδευση των κοριτσιών, η προστασία τoυ γυναικείου πληθυσμού στις φυσικές καταστροφές, καθώς και η ενίσχυση των γυναικών στον τομέα της επιστήμης. Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός κήρυξε την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης και τα συμπεράσματα αυτής δημοσιοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: http://www.mofa.go.jp/files/000101262.pdf .

 

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο "Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων" και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.