Σας γνωρίζουμε ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Πολιτικής της Συνδιάσκεψης της Χάγης για το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο στις 9-4-2014 η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας για θέματα Αστικού Δικαίου Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Βρέλλη, κατέθεσε το όργανο επικύρωσης από την Ε.Ε. της «Σύμβασης της Χάγης της 23ης Νοεμβρίου 2007 για την ανάκτηση διατροφής τέκνου και άλλων μορφών οικογενειακής διατροφής σε αλλοδαπό κράτος». Η επικύρωση θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών στον τομέα των υποχρεώσεων διατροφής.

Η Σύμβαση, μαζί με το Πρωτόκολλο της Χάγης σχετικά με το εφαρμοστέο δίκαιο στις υποχρεώσεις διατροφής, υπογράφτηκε στις 23 Νοεμβρίου 2007. Σκοπός της είναι να διασφαλίσει την αποτελεσματική ανάκτηση της διατροφής τέκνου. Έμφαση δίνεται στην «αποτελεσματική πρόσβαση» στις διαδικασίες, καθώς αναγνωρίζεται ότι τα μικρά οικονομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας άπορος δικαιούχος μπορούν να αποτρέψουν την άσκηση μίας αίτησης ανάκτησης της διατροφής με διασυνοριακό χαρακτήρα. Οι σχετικές αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται μέσω της Κεντρικής Αρχής που θα δημιουργηθεί σε κάθε χώρα. Επίσης, θα παρέχεται δωρεάν νομική συνδρομή ως προς την άσκηση της αίτησης σε περιπτώσεις υποχρέωσης παροχής διατροφής τέκνων. Επιπλέον, η Σύμβαση ενθαρρύνει τη χρήση των νέων τεχνολογιών για να μειωθεί το κόστος και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η Σύμβαση δεν εστιάζει στην εξέταση της ουσίας των αποφάσεων για τη διατροφή τέκνου, αλλά στη δημιουργία μίας αποτελεσματικής διαδικασίας για την εκτέλεσή τους. Για το σκοπό αυτό, προβλέπει ένα ευρύ σύστημα συντομευμένων και απλουστευμένων διαδικασιών για την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί στα συμβαλλόμενα κράτη. Στην πράξη, η συνήθης διαμονή είτε του εναγομένου είτε του ενάγοντα στο συμβαλλόμενο κράτος, στο οποίο κινήθηκε η διαδικασία, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει την κύρια βάση για την αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων διατροφής. Το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της επικύρωσης.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σύνδεσμος από τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την από 29-1-2013 Απόφαση του Συμβουλίου συνολικής έκτασης εικοσιτριών σελίδων στην ελληνική γλώσσα:

http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/com/com_com(2013)0035_/com_com(2013)0035_el.pdf

Επιπλέον, σας γνωστοποιούμε τον Οδηγό Ορθής Πρακτικής Διαμεσολάβησης δυνάμει της Σύμβασης της Χάγης της 25-10-1980 για τα αστικά θέματα της διεθνούς απαγωγής παιδιών, ο οποίος εκδόθηκε από το Μόνιμο Γραφείο της Συνδιάσκεψης της Χάγης για το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (συνολική έκταση εκατόν δεκαέξι σελίδων στην ελληνική γλώσσα):

http://www.hcch.net/upload/mediation_gr.pdf