Σας γνωρίζουμε ότι στις 30-4-2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε στη Γενεύη τη Συνθήκη του Marrakesh. Η Συνθήκη θα διευκολύνει την πρόσβαση τυφλών, ατόμων με περιορισμένη όραση και με δυσκολίες στον γραπτό λόγο (ατόμων με αναπηρίες όρασης) σε έργα που προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και ολοκληρώθηκαν στις 28-6-2013 στο Marrakesh. Έκτοτε 51 Κράτη υπέγραψαν τη Συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του εκπροσώπου της, Πρέσβη της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, κ. Α.Αλεξανδρή, υπέγραψε τη Συνθήκη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνθήκη υπεγράφη επίσης από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ινδία κατά την ίδια εκδήλωση.

Η Συνθήκη του Marrakesh θα καταστήσει - για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο - ευκολότερη την πρόσβαση ατόμων με περιορισμένη όραση και με δυσκολίες στον γραπτό λόγο (ατόμων με αναπηρίες όρασης) σε έργα, τα οποία προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας, σεβόμενη ταυτόχρονα τους διεθνείς κανόνες δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Συνθήκη δημιουργεί μία υποχρεωτική εξαίρεση στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία επιτρέπει σε Οργανισμούς για άτομα με προβλήματα όρασης να παράγουν, να διανέμουν και να διαθέτουν αντίγραφα στα άτομα αυτά σε προσβάσιμη μορφή, χωρίς την άδεια του δικαιούχου. Η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από είκοσι Κράτη.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 285 εκατομμύρια τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης, άνδρες και γυναίκες, που ζουν σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από αυτούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, και μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στο 5% των βιβλίων του κόσμου. Η Συνθήκη του Marrakesh θα καταστήσει επίσης δυνατή την εξαγωγή αντιγράφων σε προσβάσιμη μορφή σε άλλα Κράτη που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη και θα αυξήσει έτσι τη διαθεσιμότητα των ειδικών μορφών σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, επισημαίνεται ότι,  στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της διεύρυνσης των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου (Β.Θ.Ι.Φ.) της Γ.Γ.Ι.Φ. μέσω του Ε.Σ.Π.Α., η Β.Θ.Ι.Φ. υλοποιεί δράσεις διαμόρφωσης χώρων, αναβάθμισης εξοπλισμού και πρόβλεψης για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με προβλήματα όρασης). Η Β.Θ.Ι.Φ. είναι η μοναδική Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, η οποία εξειδικεύεται σε θέματα ισότητας των φύλων και ιστορίας του γυναικείου κινήματος. Η πρόσφατη αναβάθμισή της αποτυπώνεται στην παραγωγή νέων υπηρεσιών πληροφόρησης προς όφελος όλων των πολιτών, ανδρών και γυναικών, χωρίς κανενός είδους διάκριση.