Σας γνωρίζουμε ότι στις 20-5-2014 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός 508/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Ο Κανονισμός ορίζει τα χρηματοδοτικά μέτρα του Ταμείου και περιλαμβάνει ρητή αναφορά ότι η Ένωση σε όλα τα στάδια εφαρμογής του ΕΤΘΑ θα πρέπει να στοχεύει στην εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς και στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής απόδοσης της αλιείας και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου, το ΕΤΘΑ στηρίζει συμβουλευτικές υπηρεσίες, τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και αλιέων, την επαγγελματική κατάρτιση, τη διά βίου μάθηση και τη διάδοση της γνώσης. Επιπλέον, καλείται να συμβάλλει στη βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών, καθώς και στην προώθηση του κοινωνικού διαλόγου. Προκειμένου να αναγνωριστεί ο ρόλος τους στις αλιευτικές κοινότητες, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι σύζυγοι και σύντροφοι συμβίωσης αυτοαπασχολούμενων αλιέων θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν στήριξη για επαγγελματική κατάρτιση, διά βίου μάθηση, διάδοση γνώσεων, δικτύωση που συμβάλλει στην επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Όσον αφορά τη νέα γενιά και προκειμένου να βοηθήσει τα νεαρά άτομα, άνδρες και γυναίκες, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας στον αλιευτικό τομέα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ΕΤΘΑ στηρίζει προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθήματα σχετικά με τις πρακτικές βιώσιμης αλιείας και τη διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων.

Σύμφωνα με το Άρθρο 29 με τίτλο "Προώθηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και του κοινωνικού διαλόγου", το Ταμείο στηρίζει την προαγωγή του ρόλου των γυναικών στις αλιευτικές κοινότητες.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σύνδεσμος από τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το πλήρες κείμενο του Κανονισμού στην ελληνική γλώσσα:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2014:149:FULL&from=EL